Wybierając profesjonalny garnek gastronomiczny, konieczne jest dokładne przeanalizowanie kilku kluczowych aspektów, tak aby mógł w pełni odpowiadać na potrzeby użytkownika.
Kto potrzebuje garnków gastronomicznych
Garnki gastronomiczne produkowane są w wielu rozmiarach i kształtach. Dzięki temu mogą być doskonale dopasowane do potrzeb lokali gastronomicznych różnego rodzaju, zarówno niewielkich punktów, jak i dużych restauracji. Garnek gastronomiczny może być także z powodzeniem wykorzystywany przez firmy oferujące catering. Zakup elementów profesjonalnego wyposażenia jest możliwy także na użytek prywatny.
W ofercie profesjonalnych naczyń gastronomicznych dostępne są zarówno pionowe garnki o dużej objętości, ale także szerokie wygodne patelnie i woki oraz naczynia o dużej średnicy, pomocne przy redukowaniu i duszeniu potraw.
Z jakich materiałów produkowane są garnki gastronomiczne
Garnki gastronomiczne wysokiej jakości produkowane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej. Są to produkty bardzo trwałe i odporne na wielokrotne mycie w zmywarce. Swoją popularność zawdzięczają w dużej mierze optymalnemu przewodnictwu ciepła. Potrawy gotują się równomiernie i długo utrzymują temperaturę.
Na co warto zwrócić uwagę, wybierając naczynia gastronomiczne
Najważniejszy jest oczywiście materiał, z którego jest wykonane dane naczynie. Również wielkość i kształt muszą być odpowiednio dobrane, aby w pełni spełniał oczekiwania użytkownika. W gastronomii profesjonalnej szczególnie ważnym aspektem jest również łatwość w utrzymaniu czystości i wytrzymałość – przede wszystkim odporność na mycie w zmywarce.
Niektóre naczynia przeznaczone do użytkowania w gastronomii posiadają także dodatkowe udogodnienia, takie jak powłoka zabezpieczająca przed przypalaniem oraz przywieraniem.
Najpopularniejsze modele garnków gastronomicznych
W branży gastronomicznej najczęściej spotykane są garnki trzech typów:
- Garnki niskie
- Garnki średnie
- Garnki wysokie
W obrębie każdej wysokości dostępne są różne pojemności, tak aby maksymalnie dopasować kształt garnka do potrzeb. Każdy z nich przeznaczony jest do innego rodzaju pracy. Wysokie garnki o dużej pojemności są najczęściej wybierane przez większe lokale i firmy cateringowe. Mogą mieć pojemność nawet do stu litrów. Natomiast średnie garnki o pojemności od kilku do kilkudziesięciu litrów, najczęściej wykorzystywane są do duszenia i gotowania mniejszych ilości w lokalach średniej wielkości. Niskie garnki nie mają zwykle więcej niż trzydzieści litrów i przeznaczone są przede wszystkim do duszenia.