Garnki niezbędne w każdej gastronomii

Wybierając profesjonalny garnek gastronomiczny, konieczne jest dokładne przeanalizowanie kilku kluczowych aspektów, tak aby mógł w pełni odpowiadać na potrzeby użytkownika.

Kto potrzebuje garnków gastronomicznych

Garnki gastronomiczne produkowane są w wielu rozmiarach i kształtach. Dzięki temu mogą być doskonale dopasowane do potrzeb lokali gastronomicznych różnego rodzaju, zarówno niewielkich punktów, jak i dużych restauracji. Garnek gastronomiczny może być także z powodzeniem wykorzystywany przez firmy oferujące catering. Zakup elementów profesjonalnego wyposażenia jest możliwy także na użytek prywatny.

W ofercie profesjonalnych naczyń gastronomicznych dostępne są zarówno pionowe garnki o dużej objętości, ale także szerokie wygodne patelnie i woki oraz naczynia o dużej średnicy, pomocne przy redukowaniu i duszeniu potraw.

Z jakich materiałów produkowane są garnki gastronomiczne

Garnki gastronomiczne wysokiej jakości produkowane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej. Są to produkty bardzo trwałe i odporne na wielokrotne mycie w zmywarce. Swoją popularność zawdzięczają w dużej mierze optymalnemu przewodnictwu ciepła. Potrawy gotują się równomiernie i długo utrzymują temperaturę.

Na co warto zwrócić uwagę, wybierając naczynia gastronomiczne

Najważniejszy jest oczywiście materiał, z którego jest wykonane dane naczynie. Również wielkość i kształt muszą być odpowiednio dobrane, aby w pełni spełniał oczekiwania użytkownika. W gastronomii profesjonalnej szczególnie ważnym aspektem jest również łatwość w utrzymaniu czystości i wytrzymałość – przede wszystkim odporność na mycie w zmywarce.

Niektóre naczynia przeznaczone do użytkowania w gastronomii posiadają także dodatkowe udogodnienia, takie jak powłoka zabezpieczająca przed przypalaniem oraz przywieraniem.

Najpopularniejsze modele garnków gastronomicznych

W branży gastronomicznej najczęściej spotykane są garnki trzech typów:

  • Garnki niskie
  • Garnki średnie
  • Garnki wysokie

W obrębie każdej wysokości dostępne są różne pojemności, tak aby maksymalnie dopasować kształt garnka do potrzeb. Każdy z nich przeznaczony jest do innego rodzaju pracy. Wysokie garnki o dużej pojemności są najczęściej wybierane przez większe lokale i firmy cateringowe. Mogą mieć pojemność nawet do stu litrów. Natomiast średnie garnki o pojemności od kilku do kilkudziesięciu litrów, najczęściej wykorzystywane są do duszenia i gotowania mniejszych ilości w lokalach średniej wielkości. Niskie garnki nie mają zwykle więcej niż trzydzieści litrów i przeznaczone są przede wszystkim do duszenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *